Saha Betonu Nedir? Saha Betonu Nasıl Dökülür? Yüzey hazırlığı zemin betonunun cinsine göre değişmektedir. Endüstriyel tesisler, depolar, yollar, otoparklar ve diğer tesisler özelliklerine göre farklı kullanım amaçlarına sahiptirler. Beton kalınlığı, betonun cinsi, içerisindeki demir donatı miktarı ve eğimleri dikkate alınarak tasarımı yapılır. Uygulamaya geçmeden önce saha betonu alt dolgusu uygun dolgu malzemesi ile proje kotuna kadar kademeler halinde sıkıştırılarak getirilir. Toprak zemine oturan saha betonu beton içerisindeki suyun emilmesini önlemek amacıyla naylon branda uygulaması yapılır. Beton zemine oturan saha betonu ise mevcut beton yüzeyinde kir, toz, yağ vb. parçacıklarından temizlenerek imalatlara devam edilir.
Hazır beton dökümüne başlamadan önce ano yerleri belirlenir. Ano vazifesi görecek çelik kalıplar ölçüm yapılarak proje kotuna göre konulur. Yapısal derzler ve demir donatı için gerekli düzenlemeler yapılır. Çelik hasır donatı proje ve bindirme payı dikkate alınarak yerleştirilir. Çift kat serilmesi halinde sehpa ile paspayı kontrol edilerek yerleştirilir.
Beton Dökümü
Hazırlık aşamasında yapılan uygulamaların son kontrolleri yapılır. Dış mekanda yapılacak bir uygulama ise hava şartları uygunluğu kontrol edilir. Beton mikserinin ve beton pompasının gireceği güzergah kontrol edilir. Beton işbaşına geldiğinde beton cinsi ve slamp kontrolleri yapılarak beton döküm işlemine geçilir. Beton planlanan bölgeden başlanmak suretiyle ano içlerine dökülür. Vibratör yardımıyla sıkıştırılır. Beton yüzeyleri vibratörlü mastar yardımıyla düzeltilir. Helikopter perdah makinası ve çelik mala ile perdah işlemine geçilir. Saha betonun tasarımında belirlenen yüzey cinsine göre düz veya fırçalı olarak beton uygulama işlemi sonlandırılır.