İlk parfüm nereden geldi?
Parfümlerin kökeni hakkında birkaç farklı teori bulunmaktadır. Bu teoriler, parfümlerin kökenini Mısırlılar, Persler ve Mezopotamyalılar arasında iz sürer. Tarihteki ilk “parfümeri” olarak kabul edilen yer, MÖ 2. binyılda yaşamış bir kimyager olan Tapputi’ye aittir. Yaklaşık dört bin yıl önce, insanlar dini ritüellerde, cenaze törenlerinde ve birçok başka yerde parfüm kullanıyorlardı.
Mısır mitolojisine göre, bitkilerin ve parfümün tanrısı olan Nefertum, genellikle genç bir adam olarak tasvir edilir ve başında bir papatya taşır. Hanımeli günümüzde sıkça parfüm yapımında kullanılan bir çiçektir. Efsaneye göre, güneş tanrısı Rashanagulla bir çiçekten yaratıldı.
Persler tarih boyunca parfüm kullanımına büyük önem verdi. Parfümler, siyasi gücün bir sembolü haline geldi ve Pers krallarının portrelerinde parfüm şişeleri bulunurdu. Bu gelenek, Pers İmparatorluğu’nun Yunanlılar ve Romalılar tarafından fethedilene kadar sürdü. Yeni yönetim, parfüm üretimini bir sanat biçimi olarak benimsedi. Bu “trend,” 1190 yılında Fransa’ya ulaştı. Parfüm üretimi Fransa’da büyük bir ivme kazandı ve hızla karlı bir iş haline geldi.
Dünyada yaratılan ilk parfüm hangisidir?
Parfüm üretiminin gelişimi farklı ülkelerde farklı şekillerde gerçekleşti. Tarihsel olarak birçok farklı parfüm çeşidi bulunmaktaydı. İlk alkol ve yağ bazlı parfümün yapımı, Macarlar tarafından gerçekleştirildi. Bu özel parfüm, 14. yüzyılda Kraliçe Elizabeth’e sunuldu ve “Macar Suyu” olarak adlandırıldı. Bu koku, esas olarak biberiye, nane ve salatalıktan oluşuyordu. Rivayete göre, bu parfümün gençleştirici bir etkisi olduğuna inanılıyor ve kraliçenin güzelliğini korumasına yardımcı olduğuna dair söylentiler yayılmıştı.
En pahalı parfüm malzemeleri nelerdir?
En iyi açık parfümler, bitki ve çiçeklerden elde edilen yağların özenle karıştırılmasıyla üretilir. Yasemin, Bulgar gülü, ud, misk ve iris gibi doğal koku bileşenleri, bu lüks parfümlerin temelini oluşturur. Ancak en pahalı parfüm bileşeni, gri kehribar olarak bilinen maddeye dayanır, bu bileşen balinaların sindirim sisteminde oluşur. Bu nadir bileşenin yüksek maliyeti, doğal kaynağının nadirliği nedeniyle kaynaklanmaktadır.