Stent Nedir?
Stent, daralmış veya tıkanmış kan damarlarını tedavi etmek için kullanılan küçük, boru şeklinde bir tıbbi cihazdır. Stent mi, bypass mı? Diye soracak olursanız ikisinin farklı şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Metal ağ veya kumaştan yapılır ve açık tutmak ve kan akışını iyileştirmek için etkilenen artere yerleştirilir. Stentler genellikle arter duvarlarında yağ birikintilerinin oluştuğu ve damarın daralmasına yol açan bir durum olan aterosklerozu tedavi etmek için kullanılır. Stent nedir sorusunu böylelikle cevaplamış olduk.
Stent Neden Kullanılır?
Stentler kalp, beyin, bacaklar ve böbrekler de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kullanılabilir. Kalpte, stentler genellikle kalbe kan sağlayan arterlerin daraldığı veya tıkandığı bir durum olan koroner arter hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Bu durum anjina olarak bilinen göğüs ağrısı veya rahatsızlığına, hatta kalp krizine neden olabilir. Bununla birlikte stent nasıl takılır, bu soru da oldukça merak edilmektedir.
Stentler, perkütan koroner girişim veya anjiyoplasti olarak bilinen minimal invaziv bir prosedür sırasında etkilenen artere yerleştirilebilir. Prosedür sırasında, kateter adı verilen ince, esnek bir tüp, bilek veya kasıktaki küçük bir kesiden artere yerleştirilir. Kateter daha sonra X-ışını görüntülemesi kullanılarak etkilenen artere yönlendirilir. Kateterin ucundaki küçük bir balon, yağ birikintilerini sıkıştırmak ve arteri genişletmek için şişirilir. Arter açıldıktan sonra stent aynı kateter kullanılarak artere yerleştirilir. Stent daha sonra genişletilerek yerine kilitlenir ve arteri açık tutar.